Стадион Дърбан

Стадион ДърбанИсторията на футбола в град Дърбан датира още от миналия век. Първата лига на Южна Африка стартира именно в провинцията Квазулу-Натал, където се намира градът. Най-големият мач който се е състоял досега в Дърбан е през 2003 г., когато един срещу друг застават Южна Африка и английският национален отбор в титулярен състав. В Дърбан се провежда и първият мач на националния тим след края на апартейда. Тогава в Кингс Парк Южна Африка побеждава Камерун с 1:0. През 1996 г. по време на купата на африканските нации градът е домакин на срещи от груповата фаза, както и на четвъртфинален и полуфинален двубой. Тунис тогава побеждава на полуфинала Замбия с 4:2 и си осигурява място на финала.

Новият стадион Дърбан ще бъде изграден на мястото, където по-рано се намираше разрушения вече стадион Кингс Парк. Арената ще представлява много модерен стадион, като след построяването му ще разполага с капацитет от 70.000 седящи места. Над стадионът ще се извисяват две стоманени арки, а височината на покрива на стадиона ще бъде 100 м.

Новият стадион със своите три нива ще бъде част от спортния център Кинг Парк в Дърбан. Спорният парк предлага условия за различни спортове, сред които лека атлетика, ръгби, голф и плуване.