Елис Парк

Елис ПаркСтадион Елис Парк се намира в Йоханесбург и е построен първоначално като ръгби стадион през 1928 г. През същата година той е разрушен и отново построен, отново като стадион за ръгби. Кръстен е на Дж.Д.Елис, член на градския съвет в Йоханесбург, който одобрява използването на земята за строеж на стадиона.

В Елис Парк през 1995 г. се състои финала на световното първенство по ръгби. Също така на този стадион се играят незабравими футболни срещи: през 1995 г. Южна Африка завършва в приятелски мач 1:1 срещу Аржентина, а през 2000 г. националният им отбор постига престижно равенство 0:0 срещу тогавашния световен шампион Франция.

В момента на този стадион играе клубът от висшата лига Орландо Пайрътс, който през 1995 г. става първият южноафрикански тим, спечелил клубното първенство на южноафриканската футболна асоциация CAF.

На този стадион се състои и мачът на единасеторката на Нелсон мандела срещу световни звезди при неговото оттегляне като президент. Южноафрикански футболни звезди като Марк Фиш, Лукаш Радебе и Тижани Бабангида излизат тогава срещу световни звезди като Ригоберт Сонг, Дунга, Луис Ернандес и Клаудио Суарез в чест на държавника.

Стадион Елис Парк ще бъде само леко променен за световното първенство и ще бъде напълно функционален още за купата на конфедерациите през 2009 г.