Нелспруит

НелспруитНелспруит с население от 222.000 души се намира в североизточната част на Южна Африка. Градът е столица на провинция Мпумаланга и е разположен на Крокодилската река, на 100км западно от границата с Мозамбик и на 330км източно от Йоханесбург. Най-близко намиращият се град е Канямазане.

Нелспруит е основан през 1905 г. от трима братя с фамилията Нел, които през зимните месеци отглеждали добитъка си в района. Градът е основен селскостопански център за североизточна Южна Африка. От важно значение за икономиката на града са производството на хартия, консервирането на цитрусови плодове и производството на мебели. Плодородните почви и субтропичния климат осигуряват перфектни условия за отглеждане на цитрусови и тропически плодове, главно манго, банан и авокадо.

Нелспруит има на разположение две летища (на изток и на юг от града) и е известен туристически център. Тук кацат голям брой туристи, пътуващи към Национален парк Крюгер и към Мозамбик. Именно те стимулират значително икономиката на града.

В Нелпруит специално за световното първенство през 2010 г. бе построен стадион Мбомбела с капацитет от 46.000 седящи места.