България изгуби шанс за класиране, какво следва?

световно първенствоТези дни след загубата на българския национален отбор от Италия станахме свидетели чрез пресата на всякакви гледни точки, относно това какво всъщност е попречило на националния отбор да се класира на първенството в Южна Африка. Причините със сигурност не са една и две, и в този загубен мач си проличаха много ясно някои от тях.

  • българският национален отбор разчита на прекалено малко класни играчи. И когато тези играчи не са в оптимална форма, нещата за отбора стават критични. Димитър Бербатов и Мартин Петров са едни от тези играчи. Ако си спомним каква роля изиграха те за класирането на България на Евро 2004, няма как очакванията към тях да не са големи. Те обаче не оправдаха доверието по една или друга причина.
  • нивото на българския клубен футбол е аматьорско. Дори съмненията за уредени срещи да са по-малко в последните години, отборите ни играят неатрактивен и остарял от тактическо естество футбол. Тренировките в отборите с малки изключения се водят по стари методики, от което играчите в родното първенство са обречени да играят посредствен футбол.
  • разбира се няма как да пропуснем човекът, носещ цялата отговорност – треньора. Станимир Стоилов е един от малкото специалисти у нас, който се опитва да налага атрактивен и атакуващ футбол. Само че понякога забравя, че няма необходимите футболисти за това. Освен това допусна и фаталната грешка да не повика втори централен защитник за мача с Италия, като пусна на непривични позиции Станислав Ангелов и Чавдар Янков, които изневериха.
  • не на последно място трябва да отбележим страха от налагане на млади играчи в състава. При положение, че Стоилов доскоро води отбора на Литекс, няма как да не е наясно, че Радостин Кишишев трудно ще направи два поредни силни мача на тази възраст. Липсата на Веселин Минев и особено тази на Иван Иванов в титулярния състав няма как да радва българския запалянко, който желае да види рано или късно бъдещето на отбора взимайки участие в срещи на най-високо ниво.

След загубата от Италия и липсата на реални шансове за класиране на Световното първенство, неминуемо си задаваме въпроса: какво следва? Най-вероятно тандемът Сираков – Стоилов ще остане начело на националния отбор, поне докато президент на БФС е Борислав Михайлов. Сегашният треньорски щаб има уникалния шанс да започне от нулата, така както го стори преди 3 години в Левски и това му донесе успех. Сега обаче задачата му е в пъти по-трудна, тъй като неизвестните в българския футбол (или както обичаме да си ги наричаме „бакии“) са прекалено много.

Публикувай коментар