Сокър Сити

Сокър СитиСокър Сити с пълно право може да се нарече столицата на южноафриканския футбол. В средата на 80те години футболни функционери се събират и решават да се построи първия национален стадион в страната. Изграждането е финансирано със средствата на южноафриканската футболна общественост. Стадионът е построен през 1987 г.

През 1990 г. в Сокър Сити се състои първия масов митинг след освобождаването на Нелсон Мандела, а през 1993 г. хиляди хора опплакоха смъртта на политика Крис Хани. На този стадион също е изигран финала за купата на африканските нации през 1996 г., който Южна Африка печели.

В непосредствена близост до стадиона се намира щаб квартирата на южноафриканския футболен съюз: САФА Хаус. Освен това там се приютяват организационният комитет за световното първенство през 2010 г. и офисите на ФИФА.

Сокър Сити ще бъде главният стадион на първото световното първенство в Африка. Дизайнът на фасадата е уникален, напомнящ на глинено гърне. 40% от жителите на Йоханесбург живеят в съседния на стадиона комплекс Совето, това е и най-многолюдният квартал с чернокожи в страната. Възникнал при миграцията на чернокожите от селата към градовете в търсене на работа, днес Совето е най-голямото селище-гето в Африка, с богата политическа история и основна забележителност - къщата на Нелсън Мандела.

В момента стадион Сокър Сити е с капацитет от 80.000 седящи места, но след реконструкцията преди започване на първенството, капацитетът му ще достигне 94.700 места.